Från min tidigare erfarenhet som lärare vet jag att de bästa förutsättningarna för lärande uppstår från den perfekta mixen av utmaningar och stöd. Vill du veta hur Aixias arbetskultur skapade den perfekta miljön för sina praktikanters professionella utveckling? Fortsätt läsa för att ta del av mina erfarenheter och reflektioner efter en mycket framgångsrik och givande LIA-period!

Ansökningsprocessen

 Jag hade otrolig tur att få ett tips om den LIA-platsen från min skolkamrat, som gjorde sin första LIA på Aixia. Jag ansökte omedelbart och efter några samtal blev jag antagen! Det kändes rätt från allra första början. Ett litet team av mycket vänliga människor, som arbetar med mycket inressanta projekt – och beläget mitt på Lindholmen, omgivet av forskningshubbar, innovation och allt som rör AI. Dessutom hölls min personliga intervju i EdgeLab, vilket är en otroligt cool plats för en tech-nörd. Jag var överlycklig!

Första dagar

 Jag visste bättre än att förvänta mig att bli behandlad som en stereotypisk praktikant – att göra kaffe och springa ärenden, men välkomnandet vi fick överträffade mina förväntningar! Hela första dagen ägnades åt att sätta upp våra arbetsstationer och ge oss detaljerade översikter av Aixias projekt, samt att lära känna teamet. En gemensam lunch var också väldigt trevlig. Under de första dagarna fick vi enkla uppgifter utformade kring att lära känna systemen och verktygen.

Examensarbete

Med så många spännande projekt som Aixia arbetar med hade vi en mängd alternativ för våra examensarbeten. Jag valde att arbeta med Generativ AI och LLMs, medan mina två medpraktikanter valde att fördjupa sig inom computer vision modellträning. Det var mycket tillfredsställande att arbeta med verkliga projekt och att kunna lämna några användbara lösningar till Aixia som tack.

Ett med teamet

Inom några veckor blev vi verkligen en del av teamet och fick göra riktiga uppgifter från sprintbrädet – allt med gott om tid för vår egen inlärning och felsökning, och med mycket stöd och kodgranskningar från de mer erfarna utvecklarna. Att få en uppgift som i första blick verkar svår, och att sedan kunna lösa det, är extremt tillfrädställande.

Det som är unikt med LIA på Aixia jämfört med andra platser var att alla teammedlemmar var involverade och engagerade i vår utbildning. Vi hade inte en dedikerad handledare – vi hade flera!

Övergripande intryck

Under min praktik växte jag från en student till en utvecklare. Trots att jag fortfarande har mycket att lära är det svårt att tro hur mycket erfarenhet och kunskap jag har samlat på mig under bara tre månader. Jag har förbättrat mina programmeringsfärdigheter och AI kunskaper, men jag har också lärt mig hur man löser problem, felsöker, planerar och prioriterar, samt hur man kommunicerar med kunder och samarbetar effektivt som en del av ett team. Jag kände mig sedd och uppskattad och hade helt enkelt roligt på jobbet med trevliga människor och intressanta projekt hos ett företag vars värderingar jag delar.

Låter det för bra för att vara sant? Jag har faktiskt haft så roligt på min praktik att jag vägrar att lämna! Som tur är har Aixia erbjudit mig en position som systemutvecklare, vilket är en dröm som går i uppfyllelse.

Om du är en student som söker efter en LIA-plats kan jag verkligen rekommendera Aixia.