Microsoft meddelade under Q4 2022 att de slutar supportera Windows Server 2012/2012R2 från och med 10 oktober 2023. Det finns fortfarande flertalet organisationer som använder serverar med operativsystemet och det är därför viktigt att börja planera, budgetera och lägga strategier kring utfasning/uppgradering av dessa servrar.

Vad betyder detta?

Efter de 10:e oktober 2023 kommer inte längre Microsoft att erbjuda säkerhetsuppdateringar, buggfixar eller teknisk support på produkterna. När datumet inträffar frånsäger sig Microsoft att allt som har med systemet att göra och du som ägare får ta hand om produkten själv. Med tanke på detta blir operativsystemet mycket sårbart för cyperattacker. Att fortsätta använda operativsystemet innebär också exponering för efterlevnadsproblem.

Vad har jag för alternativ?

Kunder rekommenderas att uppgradera till Windows Server 2022 för att fortsätta verksamheten utan avbrott. Berättigade kunder med Software Assurance under ett företagsavtal kan också köpa en Extended Security Update (ESU) för Windows Server 2012/2012R2.

Microsoft rekommenderar även kunder att flytta sina applikationer och arbetsbelastningar till Azure Cloud för att bli oberoende av ett operativsystem.

Om din organisation ska uppgradera serverutrustningen eller flytta till Cloud så är det något man ska ha med sig i planeringen, då det kan påverka vilket beslut man bör ta.

Hur tar jag nästa steg?

Ta vara på tiden fram till 10 oktober och planera utfasning/flytt/uppgradering. Om du har frågor eller funderingar ta kontakt med din säljare för att få svar på dina frågor och utvärdera detaljerna i din miljö.

För att få hjälp med att planera din strategi eller validera ditt beslut ring eller mejla oss!