Om MindArk PE AB

MindArk har framgångsrikt utvecklat Entropia-universumet sedan slutet av 1990-talet. Nu har de sett tekniken komma i kapp visionen om vad detta metaverse är och kan vara inom en snar framtid. Därmed förbereder sig MindArk nu för att ta nästa steg i utvecklingen med den helt nya grafiska motorn Unreal Engine 5™. För att lyckas med detta krävs en ny investering i ny lagringshårdvara.

Utmaning

Som en pionjär inom virtuella 3D-miljöer har MindArk legat i framkant när det gäller att utveckla Metaverse i mer än 20 år. Deras vision för vad 3D-internet skulle vara har alltid varit före sin tid, och det är fortfarande sant idag. Projekt Entropia som det kallades i den inledande fasen övergick till vad världen idag känner som Entropia Universe, ett Sci-Fi Real Cash Economy Metaverse.

Det har inte varit utan sina utmaningar att bygga en beständig värld som är tillgänglig för alla runt om i världen gratis. Så med ständiga investeringar och utvecklingar i produkten har MindArk fortsatt vägen till den sanna Metaverse som så många tror på idag.

Med krav från en stadigt växande användarbas behövde MindArk ett sätt att se till att de kunde fortsätta växa utan att bli begränsade av några flaskhalsar. Med tanke på att Entropia Universe är ett så kallat ”free-to-play”-spel online är de otroligt känsliga för driftstörningar. Därför var MindArk måna om att hitta en lagringslösning med stor volym som är expanderbar för att de ska kunna erbjuda hög kvalitet.

  • 2021 har vi säkrat ett avtal om att fortsätta utvecklingen av metaverse Entropia Universe med hjälp av Epic Games Unreal Engine 5™. För att stödja denna flytt in i framtiden såg vi behovet av en ny infrastruktur. Under det senaste året har vi också vuxit avsevärt som företag, vilket innebär att vi behöver flytta våra kontor till en ny plats för att underlätta den nuvarande såväl som den framtida tillväxten av MindArk.

Att flytta till ett helt nytt kontor kräver också att vi uppgraderar infrastrukturen i vår arbetsmiljö så att vi är rustade för framtiden, säger Mats Kling på MindArk

”Vi valde Aixia som leverantör då de erbjuder bra teknisk support, vilket är viktigt för oss. Aixia har otroligt mycket kunskap bakom sig.”

Mats Kling, CTO, MindArk PE AB

Resultat

För att råda bot på sin utmaning tog MindArk hjälp av Aixia. Från början tittade MindArk på flera lagringsalternativ. Men så småningom kom de fram till att använda sig av IBM Flash Storage, i stället för någon av alla de stora monstermaskinerna som många leverantörer rekommenderar, där man inte alltid vet om de håller måttet.

– Det har gjort att vi har valt en relativt liten, men otroligt smidig lösning. I det här fallet IBM Flash System. Där väljer vi att ha stor volym för att få den kvaliteten som vi har och behöver. Det är väldigt expanderbart och lätt att växa i. Vi valde Aixia som leverantör då de erbjuder bra teknisk support, vilket är viktigt för oss. Aixia har otroligt mycket kunskap bakom sig, säger Mats Kling

Tre anledningar till att jobba med Aixia

Samarbetet mellan Aixia och MindArk har varit framgångsrikt och är långsiktigt. Enligt MindArk finns det tre anledningar till att samarbetet har fungerat så bra. – Närheten till kompetensen – det är nästan som att man kan kalla Aixia för ett kompisgäng. När vi ringer dem spelar det ingen roll vem det är som svarar, de vet ändå exakt vem man är och vem vi bör prata med för olika problem. Dessutom är de nytänkande. Det går att diskutera med dem, ställa frågor och bolla tankar och idéer. De har alltid information om saker som ingen annan i branschen känner till förrän om ett par år senare. Det tredje, för vår del, är lokalitet. Vi kan träffa vår leverantör, vilket är en trygghet. Det känns som att man pratar med kollegor i stället för en leverantör. Allt detta, kombinerat med att de är otroligt duktiga på vad de gör är skälet till att de i dag är vår huvudleverantör, avslutar Mats Kling

Om MindArk PE AB

MindArk är ett oberoende spelutvecklingsföretag dedikerat till att etablera framtidens metavers genom att konvergera onlinespel, virtuella världar och sociala plattformar. Företaget är baserat i Göteborg, Sverige, och har cirka 60 anställda.

Mer information om MindArk finns på:

https://www.mindark.com

https://se.linkedin.com/company/mindark-pe-ab