Microsoft meddelade nyligen att utgåvan 22H2 är den sista utgåvan av Windows 10 som släpps. Det innebär att världens mest populära operativsystem kommer att gå end of life. Sista dagen för support är satt till den 14 oktober 2025.

Hur kommer detta att påverka mig?

Windows 10, världens mest populära operativsystem har nått sin end of life-fas (EOL) och det kommer påverka dess befintliga användare på flera sätt. Microsoft har meddelat att allt stöd för Windows 10 Home, Professional, Enterprise och Education inklusive säkerhetsuppdateringar, kommer upphöra för vanliga användare den 14 oktober 2025.

Det innebär att användare som fortsätter använda Windows 10 efter detta datum riskeras för sårbara cyberhot.

Som användare av Windows 10 erbjuds du att, utan extra kostnad, uppgradera din enhet till Windows 11. Dock ställer Windows 11 krav på att din hårdvara har stöd för Trusted Platform Module (TPM) version 2.0. Den här versionen introducerades i mitten av 2016. Det här kravet gör det alltså att enheter utan TPM 2.0 behöver bytas ut.

Microsoft har kämpat för att övertyga huvuddelen av sin användarbas att uppgradera. Trots det står fortfarande 70 % av den totala Windows-marknadsandelen kvar på Windows 10 (Windows 11 har bara 20%). Användare som fortsätter att använda Windows 10 utan uppgraderingar kommer också att gå miste om de senaste funktionerna som Microsoft släpper för Windows 11.

Kan jag som företag köpa LTSC som med övriga produkter?

För att komma till rätta med detta problem kommer Microsoft att tillhandahålla utökat betalstöd till sina företagskunder med långtidstjänster (LTSC), men detta är en nischgrupp. För alla andra är alternativen begränsade till att köra Windows 10 utan uppdateringar (rekommenderas inte), köpa en ny dator eller kringgå Windows 11-kraven. Microsoft lovar inte att funktioner eller säkerhetsuppdateringar kommer att fungera eller underhållas för dessa maskiner.

Varför har Microsoft tagit det här beslutet?

Microsoft väljer att ta Windows 10 End of Life (EOL) eftersom de vill fokusera på utveckling och support av Windows 11. Windows 10 släpptes 2015 och har fått regelbundna uppdateringar och säkerhetskorrigeringar sedan dess.

Windows 11 är designat för att erbjuda högre säkerhet, prestanda och användarupplevelse än sin föregångare. Microsoft marknadsför det som ett modernt och säkert operativsystem som kan möta behoven hos dagens användare.

Genom att avsluta stödet för Windows 10 kan Microsoft fokusera sina resurser på att förbättra Windows 11 och ge användarna en bättre övergripande upplevelse.

Hur migrerar jag från Windows 10 till Windows 11?

Om din dator uppfyller hårdvarukraven för Windows 11 kan du uppgradera till det nya operativsystemet via Windows Update-funktionen i Windows 10:

  1. Kontrollera om din dator uppfyller minimikraven för hårdvara för Windows 11. Du kan använda applikationen PC Health Check från Microsoft för att kontrollera din dators kompatibilitet.
  2. Öppna Windows Update-funktionen i Windows 10 genom att gå till Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Windows Update.
  3. Klicka på “Sök efter uppdateringar” och vänta tills skanningen är klar. Om Windows 11 är tillgängligt för din dator visas det som en valfri uppdatering.
  4. Klicka på “Ladda ner och installera” för att starta uppgraderingsprocessen.
  5. Följ instruktionerna på skärmen för att slutföra installationen av Windows 11.

Observera att uppgraderingsprocessen kan ta lite tid, beroende på datorns hastighet och mängden data du har på den. Se också till att säkerhetskopiera dina viktiga data innan du uppgraderar till Windows 11, om något går fel under installationsprocessen.

Om du vet med dig att din dator uppfyller minimikraven men ändå inte får tillgång till uppgradering av Windows 11 kan din organisation blockerat möjligheten för dig att uppgradera. Prata med din IT-avdelning och referera till den här artikeln.

Vi på Aixia hjälper din organisation att komma i gång med att planera utfasning och uppgradering. Om du har frågor eller funderingar ta kontakt med din säljare för att få svar på dina frågor och utvärdera detaljerna i din miljö.