AI är något man pratar om i flera olika branscher, men de är få som tillämpar det i sin produktion eller för att effektivera sina processer. Ocean, hantverksbryggeriet från Mölndal, har tillsammans med Aixia, dotterbolag till IT-bolaget CGit, också ett Mölndalsbolag, utvecklat och tagit fram en öl som är baserad på AI. Det är ingen vanlig öl. Receptet är framtaget och grundat på hela Oceanbryggeriets receptarkiv kopplat med säljdatan till varje recept.

Oceanbryggeriet och Aixia är båda bolag som vill utmana sin bransch. Ocean var tidiga med att testa nya smaker och sätt att brygga öl på. Aixia startades 2021 och kom till för att kunna erbjuda tjänster från datacentret hela vägen till applicerad AI. Nu har de båda Mölndalsbolagen slagit sig samman för att utmana nya sätt att använda AI på.  

Vi vill visa för en bredare målgrupp att man kan applicera AI till många användningsområden, även i mindre bolag. Så länge data finns, finns det möjligheter att använda AI. Idén kom om att göra något helt nytt, en öl framtagen med hjälp av AI.” säger Brand Manager August Iwdal på CGit.

Vi nappade på idén direkt. Vi började gräva i våra handskrivna receptpärmar för att lämna över materialet och låta AI göra sitt. Jag gillar starkt den positiva kulturkrock det blir mellan ett hantverk och data. En härlig process, med många skratt, spänning, förväntningar, nyfikenhet, språkmissförstånd och lite att kasta sig in i det nya okända. Med AI-teamet på Aixia kunde vi ta fram ett helt unikt recept baserat på detta”, berättar Rodrigo Wilner, VD Oceanbryggeriet.

Etiketten är även den framtagen med hjälp av AI, baserad på alla tidigare etiketter. Med hjälp av en referensbild fick AI:iet ta fram ett förslag.

Ölen som heter ”Yes AI Can” är en folköl på 2,8% kommer att finnas till försäljning från och med den 27e april på Oceanbryggeriets gårdsbutik som är öppet alla onsdagar mellan kl 07.30 – 15.30.

För mer info kontakta
Oceanbryggeriet Rodrigo Wilner, rodrigo@oceanbryggeriet.se
Aixia (CGit) August Iwdal, august.iwdal@cgit.se

Aixia
Aixia (dotterbolag till CGit) är ett svenskt AI-företag som fokuserar på att leverera kompletta AI-lösningar, som strävar efter att hjälpa företag att optimera sin effektivitet och förbättra sin produktkvalitet genom att introducera avancerade AI-algoritmer i sin verksamhet. Aixia levererar AI som en tjänst (AI as a Service) som inkluderar allt från sensorer, dataannotering, algoritmutveckling och träning till produktionssättning. Aixia arbetar nära kunder som har specifik kunskap om sin produktionsprocess för att skräddarsy AI-systemen för deras användningsområde.

Oceanbryggeriet
Oceanbryggeriet är beläget på Ragnar Thorngrens Gata i Åby utanför Göteborg. Oceanbryggeriet grundades 2007 och 2017 blev det nybyggda bryggeriet klart i Åby.
Oceanbryggeriet är ett hantverksbryggeri som alltid skapar, brygger och tappar ölen i sitt bryggeri. Oceanbryggeriet har alla sina öl på hyllan i Göteborg, några sorter i hela landet, en mängd krogar, stor eventdel och sin populära folkölsbutik.

Artiklar
https://www.djungeltrumman.se/oceanbryggeriet-brygger-ai-ol/
https://www.beernews.se/articles/bryggaren-ersatt-av-ai-pa-ocean/